Op de kooi bij………

Ivo De jong.

Beste vogelvrienden,

In februari van 2015 zijn we verhuist naar een grotere woning zodat ons dochtertje een eigen kamertje kreeg en we ook in de toekomst ons jonge gezinnetje mogelijk uit kunnen gaan breiden.
We hadden geluk en we konden een prachtig mooi afgewerkt huis betrekken met een behoorlijk forse tuin en schuur. Als vogelliefhebber heb je dan al snel plannen in je hoofd om voor je gevederde vrienden een prachtig onderkomen te bouwen en zo ben ik dus in mei begonnen aan 2 buitenvluchten. In de schuur en onder de overkapping in de tuin werden mijn vogels zo lang gehuisvest in broedkooien en ook in dit noodonderkomen kon ik het natuurlijk niet laten om wat vogels te kweken. Als eerste ben ik dus begonnen aan 2 buitenvluchten, in een later stadium zal ik het binnenverblijf nog gaan maken. Graag wil ik jullie laten lezen en zien door middel van foto’s hoe de bouw van de buitenvluchten verliep.

Een groot deel van onze achtertuin is bestraat met ingemetselde tegels en dus besloot ik hier boven op mijn volières te gaan bouwen aan 2 kanten van de schuur. Het zouden een kleine vlucht van 200 cm bij 60 bij 190 cm (lxbxh) en een grotere vlucht van 240cm bij 180 bij 190 cm (lxbxh) worden (groter mocht niet van mijn vrouw). Als eerste maakte ik 2 muurtjes van Ytong betonblokken welke ik daarna afstuckte met kalkmortel. Zo goed als mogelijk probeerde ik dit muurtje waterpas te krijgen wat nog vrij lastig was omdat de bestrating schuin afliep in verband met afwatering. Toen dit muurtje eenmaal stond kon begonnen worden met het frame. Deze maakte ik van geïmpregneerde tuinhouten balken van 4,5×7,8 cm. Als onervaren timmerman nog best wel een lastige klus in je eentje dus het duurde even voordat de frames op de muurtjes stonden. De frames werden vervolgens met slagpluggen aan de schuurmuur en het volière muurtje bevestigd.
De zijwanden en en de achterwand werden afgetimmerd met geïmpregneerde rabbatdelen.
Voor extra bescherming werd het geheel nog in de tuinbeits gezet.
Het dak bestaat uit pvc golfplaten, later zal er nog een gootje komen waarvan de afwatering zal uitkomen in een regenton. Natuurlijk werd het gaas ertegen gemaakt, ook onder het dak mocht daar per ongeluk eens een gat in komen. Nadat ik het gaas vast had geniet werd het netjes afgewerkt met latten, ook van tuinhout van 4,5×2,3 cm. Er werd niet gekozen voor een sluis om ontsnapping van vogels te voorkomen omdat dit teveel ruimte in neemt. In plaats daarvan zijn de deurtjes van de volières niet hoger dan 1 meter. Hier kan ik makkelijk doorheen en de vogels kunnen dan niet boven mij uit de vlucht uit vliegen.
In de grootste buitenvlucht is achterin nog een plantenbak gerealiseerd voor de nodige beplanting. Deze bestaat nu uit 3 coniferen maar daar zal later nog wat bij worden geplant. De bodems van de volières werden voorzien van een dikke laag zilverzand van de bouwmarkt. De grote vlucht werd daarnaast voorzien van enkele zitstokken en takken. De kleine vlucht werd voorzien van zitschapjes en zitstokken en ik had voor beide vluchten nog leuke molentjes waar de vogeltjes op kunnen zitten gemaakt. Zodra een of meerdere vogels hier op gaan zitten gaan deze draaien. Vooral bij de kanaries geeft dit de nodige afleiding en het zorgt voor extra lichaamsbeweging van de vogels.

In juli was het eindelijk zover. De vogels konden er in, nog niet allemaal aangezien sommigen nog aan het broeden waren in de broedkooien. De kleine vlucht wordt nu bewoond door jonge kanaries, voornamelijk raza espagnolas. In de grote vlucht zitten nu een koppel zwarte sijzen, een koppel mozambique sijsjes, een edelzanger, een kleine putter, een viertal indische brilvogeltjes en nog enkele bastaarden. Tot nu toe gaat het goed, er zijn inmiddels al een aantal zomerse stormen over ons land getrokken en de vluchten staan er nog dus ik denk dat ze aardig stevig zijn en er is ook geen lekkage tot nu toe.

Vooralsnog ben ik tevreden met het resultaat. Nu het volgende project: de binnenkooi. Hopelijk kan ik hier in september mee beginnen. Ik zal hier ook weer een leuk verslagje van maken.

Vriendelijke vogelgroeten, Ivo